Siirry sisältöön
Ladataan Tapahtumat

Koululaisten ja varusmiesten fyysinen toimintakyky 2021

Tapahtuma
Päivämäärä ja aika
15.12.2021, klo 10:00 - 12:30
Tapahtumapaikka
Säätytalo, Helsinki
Snellmaninkatu 9–11
Helsinki, 00170
Esteettömyys

Esteetön sisäänkäynti osoitteessa Kirkkokatu 11-13 (sisäänpääsy summeria soittamalla). Lisätietoa esteettömyydestä: Saku Rikala, sähköposti: saku.rikala@gov.fi tai puhelin: 029 533 0042

Hinta
Vapaa
Ilmoittautuminen

Ilmoittautuminen päättyy 9.12.2021. Huom! Vallitsevan koronatilanteen takia tilaisuuteen voi ilmoittautua enää vain etäosallistujaksi.

Ilmoittaudun mukaan
Miltä näyttää lasten ja nuorten fyysinen toimintakyky uusimpien Move!-mittausten ja varusmiesten kuntotestien valossa? Vaikuttaako korona? Entä kestääkö kansanterveys ja -talous sekä puolustuskyky?

Tervetuloa kuulemaan uusinta tietoa lasten ja nuorten sekä varusmiesten fyysisestä toimintakyvystä. Koululaisten ja varusmiesten fyysinen toimintakyky 2021 -tilaisuudessa 15.12.2021 kello 10.00-12.30 julkistetaan vuoden 2021 Move!-mittausten ja varusmiesten kuntotestien tulokset. Lisäksi tilaisuudessa kuullaan asiantuntijoiden näkemyksiä lasten ja nuorten sekä varusmiesten fyysisestä toimintakyvystä ja sen yhteiskunnallisista vaikutuksista. Tilaisuuden tarkempi ohjelma alla.

Vallitsevan koronatilanteen takia tilaisuuteen voi ilmoittautua enää vain etäosallistujaksi. Tilaisuus on maksuton ja kaikille avoin, mutta vaatii ennakkoilmoittautumisen 9.12 mennessä:

LINKKI ILMOITTAUTUMISEEN

Tilaisuuden järjestävät valtion liikuntaneuvosto, opetus- ja kulttuuriministeriö, Opetushallitus, Puolustusvoimat sekä puolustusministeriö.

Ohjelma (päivitetty 16.11.)

Klo 9.30‒10.00 Kahvitarjoilu (paikan päälle tuleville)

Klo 10.00 Tilaisuuden avaus
Puolustusministeri Antti Kaikkonen

Move!-mittausten tulokset 2021
Kehittämispäällikkö Mikko Huhtiniemi, Move!-järjestelmä ja Jyväskylän yliopisto

Varusmiesten kuntotestien tulokset 2021
Liikuntapäällikkö Lasse Torpo, Puolustusvoimat

Fyysisen toimintakyvyn vaikutukset sairastavuuteen, työkykyyn ja eläköitymiseen sekä talouteen
Johtaja, lääketieteen tohtori Tommi Vasankari, UKK-instituutti

Klo 11.10 Tauko

Klo 11.30 Kommenttipuheenvuorot
Alivaltiosihteeri Elina Pylkkänen, työ- ja elinkeinoministeriö
Alivaltiosihteeri Päivi Nerg, valtiovarainministeriö
Puheenjohtaja Jan Vapaavuori, Suomen Olympiakomitea, Helsingin kaupungin liikkumisohjelman käynnistäjä

Loppukeskustelu ja kysymykset

Klo 12.30 Tilaisuus päättyy

Tilaisuuden juontaa pääsihteeri Minttu Korsberg, valtion liikuntaneuvosto.

Pidätämme oikeuden ohjelman muutoksiin.

Lisätiedot:
Erityisasiantuntija Saku Rikala
valtion liikuntaneuvosto, opetus- ja kulttuuriministeriö
sähköposti: saku.rikala@gov.fi tai puhelin: 029 533 0042

Fyysisen toimintakyvyn Move!-mittaukset toteutettiin alkusyksyllä peruskouluissa 5. ja 8.-luokkalaisille. Mittauksissa selvitettiin oppilaiden kestävyyttä, voimaa, nopeutta, liikkuvuutta, tasapainoa ja motorisia perustaitoja. Valtakunnallisessa tiedonkeruussa raportoitiin 107 000 oppilaan mittaustulokset. Lisätietoa Move!:sta: www.oph.fi/fi/move

Varusmiesten kuntotestit suoritettiin saapumiserittäin kahden ensimmäisen palvelusviikon aikana tammikuussa ja heinäkuussa 2021. Tulokset (lähes 20 000 hlöä) kuvaavat melko kattavasti keskimäärin 19 -vuotiaan nuoren miehen kuntotasoa. Vapaaehtoiseen asepalvelukseen hakeutuneiden naisten tuloksia ei ole raportoitu säännöllisesti, koska kyseinen valikoitunut otos ei edusta väestötasoa. Varusmiesten kuntotesteillä arvioidaan kestävyyttä ja lihaskuntoa. Lisäksi testien yhteydessä mitataan kehon pituus ja paino.