Siirry sisältöön
Ladataan Tapahtumat

Soveltava liikunta kunnissa ja hyvinvointialueilla − Missä mennään?

Tapahtuma
Päivämäärä ja aika
21.8.2024, klo 13:00 - 15:00
Tapahtumapaikka
Etänä tai Sosiaali- ja terveysministeriö
Meritullinkatu 8
Helsinki, Suomi
Esteettömyys

Meritullinkatu 8:n pääsisäänkäynti on esteetön. Kokouskeskukseen on esteetön kulkuyhteys. Esteetön wc sijaitsee aulan yhteydessä. Esteettömistä pysäköintimahdollisuuksista sovittava tapauskohtaisesti. Lisätietoja sosiaali- ja terveysministeriön neuvonnasta p. 0295 161 110 tai sähköpostitse: valvomo.meritullinkatu8@vnk.fi 

Ilmoittautuminen

Ilmoittautuminen tilaisuuteen päättyy 16.8.2024 kello 14.00.

Ilmoittaudun mukaan

Tervetuloa kuulemaan ja keskustelemaan, miltä näyttää soveltavan liikunnan tilanne kunnissa ja hyvinvointialueilla. Keskiviikkona 21.8. klo 13.00−15.00 julkaistaan tulokset valtion liikuntaneuvoston tilaamasta selvityksestä soveltavan liikunnan tilanteesta Manner-Suomen kunnissa ja hyvinvointialueilla. Selvityksessä tarkastellaan muun muassa soveltavan liikunnan asemaa kunnissa, henkilöstöresursseja, taloudellisia resursseja, palveluja sekä tukea yhdistyksille. Selvitys on jatkoa 2000-luvun alusta neljän vuoden välein toteutetulle selvitykselle soveltavan liikunnan tilanteesta kunnissa.

Julkistamistilaisuutta voi seurata niin etäyhteyden välityksellä kuin paikan päällä (Tila A109, sosiaali- ja terveysministeriö, Meritullinkatu 8, Helsinki). Osallistuminen tilaisuuteen edellyttää ennakkoilmoittautumista perjantaihin 16.8. klo 14.00 mennessä (linkki ilmoittautumiseen yllä). Paikan päällä on rajoitettu osallistujamäärä, ja paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Paikan päälle ilmoittautuneille on kahvitarjoilu klo 12.15 alkaen.

Tilaisuuden järjestää valtion liikuntaneuvosto yhteistyössä Liikuntatieteellisen Seuran kanssa.

Soveltavalla liikunnalla (erityisliikunta) tarkoitetaan sellaisten henkilöiden liikuntaa, joilla on vamman, sairauden tai muun toimintakyvyn heikentymisen tai sosiaalisen tilanteen vuoksi vaikea osallistua yleisesti tarjolla olevaan liikuntaan ja joiden liikunta vaatii soveltamista ja erityisosaamista. Soveltavan liikunnan kohderyhmänä ovat erityisesti toimintarajoitteiset, pitkäaikaissairaat sekä ne yli 65-vuotiaat henkilöt, joiden toimintakyky on selvästi heikentynyt iän, vamman tai pitkäaikaissairauden takia. Soveltavan liikunnan piiriin kuuluu noin 15 prosenttia Suomen väestöstä.

Ohjelma

12.15 Kahvitarjoilu
13.00 Tervetuloa
Valtion liikuntaneuvoston jäsen, valtion liikuntaneuvoston ennakointi-, tulevaisuus- ja yhdenvertaisuusjaoston puheenjohtaja Henrika Backlund

Tulokset Selvityksestä soveltavan liikunnan kunta- ja hyvinvointialueiden tilannekuvasta 
Tutkija Timo Ala-Vähälä, Liikuntatieteellinen Seura ry

Kommenttipuheenvuoro
Ylitarkastaja Sari Virta, opetus- ja kulttuuriministeriö

Paneelikeskustelu

  • Hyvinvointikoordinaattori Marika Lätti, Pohjois-Savon hyvinvointialue
  • Liikuntasuunnittelija Riitta Lehtonen, Neuroliitto
  • Liikuntasuunnittelija Petra Kela, Nurmijärven kunta
  • Kokemusasiantuntija, järjestöpäällikkö Anni Tackman, Rusetti ry

15.00 Tilaisuuden päätös

Tilaisuuden juontaa liikuntatieteiden erityisasiantuntija Vilja Prinkey, Liikuntatieteellinen Seura ry

Pidätämme oikeuden ohjelman muutoksiin.

Lisätietoa:
Vs. pääsihteeri Toni Piispanen
sähköposti: toni.piispanen@gov.fi tai puhelin: 029 533 0284
Erityisasiantuntija Saku Rikala
sähköposti: saku.rikala@gov.fi tai puhelin: 029 533 0042