Siirry sisältöön
Ladataan Tapahtumat
  • Tämä tapahtuma on mennyt.

Soveltavan liikunnan tilanne kunnissa 2019 -selvityksen julkistaminen

Tapahtuma
Päivämäärä ja aika
22.9.2021, klo 13:00 - 15:00

Tervetuloa kuulemaan uusinta tietoa soveltavan liikunnan palveluiden tilanteesta Manner-Suomen kunnissa. Kuntien soveltavan liikunnan palveluiden tilannetta on selvitetty neljän vuoden välein vuodesta 2000 lähtien. Uusimman, vuotta 2019 koskevan selvityksen tulokset julkaistaan maksuttomassa ja kaikille avoimessa etätilaisuudessa keskiviikkona 22.9.2021 kello 13.00–15.00.

Soveltavalla liikunnalla (erityisliikunta) tarkoitetaan perinteisesti sellaisten henkilöiden liikunta, joilla on vamman, sairauden tai muun toimintakyvyn heikentymisen tai sosiaalisen tilanteen vuoksi vaikea osallistua yleisesti tarjolla olevaan liikuntaan ja joiden liikunta vaatii soveltamista ja erityisosaamista. Suomessa toimintakykyä on kartoitettu väestötutkimuksilla lähinnä fyysisten ja kognitiivisten toimintarajoitteiden (näkeminen, kuuleminen, liikkuminen, kognitio) näkökulmasta. Tästä näkökulmasta toimintarajoitteita arvioidaan olevan noin 700 000 ihmisellä. Osalla heistä liikunnan harrastaminen vaatii soveltamista ja erityistä tukea.

Tilaisuudessa julkistettavassa selvityksessä on kartoitettu muun muassa kuntien soveltavan liikunnan resursseja, ryhmätoimintaa, omatoimisen liikunnan tukemista sekä järjestöjen tukemista. Uusina teemoina selvityksessä mukana myös koronapandemian vaikutukset soveltavan liikunnan palveluihin, esteettömyyden tilanne sekä palvelujen käyttäjien näkökulma. Selvityksen tulosten julkistamisen lisäksi tilaisuudessa järjestetään paneelikeskustelu soveltavan liikunnan palveluiden tilanteesta kunnissa.

Tilaisuuden järjestää valtion liikuntaneuvosto. Ennakkoilmoittautuminen tilaisuuteen päättyi perjantaina 17.9.2021. Jos haluat vielä osallistua tilaisuuteen, ota yhteys: saku.rikala@gov.fi tai puh.: 029 533 0042.

OHJELMA

13.00 Tervetuloa
Puheenjohtaja Hanna Huumonen, valtion liikuntaneuvoston yhdenvertaisuuden, tasa-arvon ja kestävän kehityksen jaosto

13.10 Kuntien soveltavan liikunnan selvityksen tulokset
Tutkija Timo Ala-Vähälä, Liikuntatieteellinen Seura ry

Kommenttipuheenvuoro:
Tutkimuspäällikkö Aija Saari, Suomen Paralympiakomitea ry

Yleisökysymykset

14.00 Paneelikeskustelu soveltavan liikunnan tilasta kunnissa
Erityisliikunnan suunnittelija Päivi Mecklin, Kaarinan kaupunki
Erityisasiantuntija Mari Ahonen-Walker, Kuntaliitto
Jäsen Petri Pohjonen, yhdenvertaisuuden, tasa-arvon ja kestävän kehityksen jaosto, valtion liikuntaneuvosto

Yleisökysymykset

14.50 Päätössanat
Ylitarkastaja Sari Virta, opetus- ja kulttuuriministeriö

15.00 Tilaisuus päättyy

Pidätämme oikeuden ohjelman muutoksiin.

Lisätietoa:
erityisasiantuntija Saku Rikala, valtion liikuntaneuvosto
sähköposti: saku.rikala@gov.fi tai puhelin: 029 533 0042