Siirry sisältöön

Liikuntafoorumi 2023: Miltä näyttää liikunnan ja liikkumisen verotus?

Tämän vuoden Liikuntafoorumissa 30.–31.10.2023 (Kisakallion Urheiluopisto, Lohja) keskustellaan taloudesta monipuolisesti eri näkökulmista teemalla Euroja liikkeellä.

Foorumin yhdessä maanantaisista rinnakkaissessioista keskitytään liikunnan ja liikkumisen verotukseen. Sessiossa selvitetään, miten liikunta ja liikkuminen on huomioitu verotuksen eri osa-alueilla ja millaisia rajoitteita verotuksen toimeenpano asettaa liikunnan verotuille. Sessiossa kuullaan myös kaksi esimerkkiä kävelyn ja pyöräilyn edistämisestä verotuksellisilla ja taloudellisilla kannustumilla sekä valtiovarainministeriön näkökulma liikunnan ja liikkumisen verotukseen.

Tutustu mielenkiintoisen Verotus-session puhujiin (alla) ja ilmoittaudu mukaan 30.9. mennessä täällä!

SAMI VARONEN työskentelee Verohallinnossa johtavana veroasiantuntijana. Nykyinen veropolitiikka tunnistaa osaltaan liikunnan yhteiskunnallisen merkityksen ja erityispiirteet. Liikunnan harjoittamista ja liikuntapalveluiden järjestämistä tuetaan myös verotuksen keinoin, mistä hyvinä esimerkkeinä ovat liikunta- ja urheiluseurojen asema yleishyödyllisten yhteisöjen verohuojennusten piirissä sekä liikuntapaleluiden alennettu arvonlisäverokanta. Foorumissa Varonen avaa puheenvuorossaan, miten liikunta ja liikkuminen on huomioitu verotuksen eri osa-alueilla, kuten yritysverotuksessa, henkilöverotuksessa ja arvonlisäverotuksessa sekä millaisia rajoitteita verotuksen toimeenpano liikunnan verotuille asettaa.

MATTI KOISTINEN on Pyöräliiton toiminnanjohtaja ja intohimoinen pyöräilyn puolestapuhuja. Liikuntafoorumissa Koistinen avaa verovapaan polkupyöräedun vaikutuksia. Edun verovapaus (1200 euroon saakka) astui voimaan vuoden 2021 alussa, ja vuoden 2022 lopussa verovapaata polkupyöräetua sai noin 38 000 palkansaajaa. Pyöräliitto toteutti keväällä 2023 polkupyöräetua saaville henkilöille kyselyn, jonka tulokset olivat rohkaisevia pyöräilyn edistämisen kannalta. Foorumissa Koistinen avaa muun muassa kyselyn tuloksia.ANNI HYTTI työskentelee johtavana asiantuntijana Liikenne- ja viestintävirasto Traficomissa, joka on ollut toteuttamassa Romutuspalkkiokampanjaa (2020-2021). Kampanjassa myönnettiin vanhasta liikennekäytössä olevasta henkilöautosta romutuspalkkio, jota sai hyödyntää uuden vähäpäästöisen auton, sähköpolkupyörän tai joukkoliikenteen palveluiden hankintaan. Romutuskamppanja osoittautui hyvin suosituksi, ja valtaosa palkkioista käytettiin sähköavusteisten polkupyörien hankintaan. Liikuntafoorumissa Hytti avaa Romutuskampanjan moninaisia vaikutuksia.

TIMO ANNALA työskentelee neuvottelevana virkamiehenä valtiovarainministeriön vero-osastolla. Vero-osaston tehtävänä on muun muassa toimia hallituksen veropolitiikan asiantuntijana, kehittää verojärjestelmää, valmistella verolait sekä tehdä veropoliittisten toimenpiteiden vaikutusten arviointia. Verotus on yksi keinoista vaikuttaa ihmisten liikkumiseen, liikunnan harrastamismahdollisuuksiin sekä urheiluun sekä näihin liittyviin palveluihin. Liikuntafoorumissa 2023 Annala avaa valtiovarainministeriön näkemyksiä liikunnan ja liikkumisen verotukseen.