Siirry sisältöön

Vaihteleva vapaa-aika. Lasten ja nuorten vapaa-aikatutkimus 2022

Julkaisu
Lapset ja nuoret

Vaihteleva vapaa-aika – Lasten ja nuorten vapaa-aikatutkimus 2022 kertoo lasten ja nuorten vapaa-ajan vieton ja harrastamisen tilasta. Tutkimus perustuu yli 1400 lapsen ja nuoren puhelinhaastatteluun, jotka toteutettiin keväällä 2022.

Vaihteleva vapaa-aika – Lasten ja nuorten vapaa-aikatutkimus 2022 kertoo lasten ja nuorten vapaa-ajan vieton ja harrastamisen tilasta. Tutkimus perustuu yli 1400 lapsen ja nuoren puhelinhaastatteluun, jotka toteutettiin keväällä 2022.  Heiltä kysyttiin mieluisista harrastuksista, harrastusten lopettamisen syistä sekä korona-ajan vaikutuksista vapaa-ajan viettoon. Lapsilla ja nuorilla on monia rinnakkaisia harrastuksia, ja korona-aikana monien harrastukset myös vaihtuivat.

Teoksen tilasto-osiossa käydään läpi monipuolinen kirjo erilaisia teemoja vapaa-ajan määrästä
mieluisimpiin harrastuksiin, harrastuksen lopettamiseen ja koronan vapaa-ajan viettoon kohdistuneisiin vaikutuksiin. Tuloksia analysoidaan monipuolisesti erilaisten taustatekijöiden osalta.

Laajan tilasto-osion lisäksi kokonaisuudessa on kaksi tieteellistä artikkelia, joista toinen käsittelee lasten ja nuorten luontosuhdetta ja toinen itsenäistyvien nuorten liikuntaharrastamista elämänkulun viitekehyksessä. Molemmat teemat ovat sellaisia, että niistä on aiemmin vain vähän tutkimustietoa. Lisäksi teokseen sisältyy yksi näkökulmakirjoitus, jossa tarkastellaan harrastusten hinnan vaikutusta lasten ja nuorten harrastamiseen.

Vaihteleva vapaa-aika - Vapaa-aikatutkimus 2022 (PDF, 3 Mt)